Οδηγίες Βαψίματος

Οι μόνοι εχθροί του χρώματος κιμωλίας είναι τα λίπη, το γράσο και η σιλικόνη!
Οπότε, πριν ξεκινήσετε, καθαρίζουμε πολύ καλά την επιφάνεια να μην έχει λίπη ή σαπούνια. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν λίπη όπως ντουλάπια κουζίνας κλπ χρησιμοποιούμε και κάποιο ειδικό προιόν για τον απόλυτο καθαρισμό.
Σε περίπτωση που η «βρωμιά» επιμένει χρησιμοποιήστε το αστάρι (Primer) της Nordic Chic που μπλοκάρει την επιφάνεια και εμποδίζει τους λεκέδες να βγούν στην επιφάνεια. Εναλλακτικά και μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά τον καθαρισμό της επιφάνειας, μπορείτε να σφραγίσετε την επιφάνεια με δυο στρώσεις βερνίκι (Top Coat), το οποίο λειτουργεί στις περισσότερες των περιπτώσεων

Σε περιπτώσεις σκασιμάτων ή βαθουλωμάτων στο έπιπλο, γυαλοχαρτάρουμε ή στοκάρουμε κατά περίπτωση και φυσικά ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε.

Και τώρα στο ευχάριστο μέρος :  Βάψιμο !!
Aνοίγουμε με προσοχή το δοχείο και ανακατεύουμε, χωρίς προσθήκη νέρου, με τη βοήθεια ενός ξύλου.
Στη συνέχεια ανάλογα με την επιφάνεια και το αποτέλεσμα που θέλουμε μπορούμε είτε να βάψουμε απευθείας είτε να μεταφέρουμε μια ποσότητα σε ένα μπώλ και να προσθέσουμε λίγο νερό (κατά προτίμηση απιονισμένο) πχ.10%-20%.

Το αν χρειάζεται να προσθέσετε νερό και πόσο το βλέπετε στη πράξη (με μια δοκιμαστική πινελιά) καθώς εξαρτάται από την επιφάνεια που βάφετε.
Συνήθως με τα Nordic Chic και για βερνικωμένες επιφάνειες, νοτίζουμε το πινέλο μας (με ένα σπρέι νερού ή βουτώντας το και στραγγίζοντας το καλά) και εν συνεχεία βάφουμε το πρώτο χέρι χωρίς αραίωση και αραιώνουμε κατά κανόνα λίγο το δεύτερο χέρι. Στο πρώτο χέρι θα χρειαστεί να αραιώσετε μόνο εάν βάφετε κάποιο ακατέργαστο ξύλο ή μια επιφάνεια με πόρους. Θα το καταλάβετε γιατί δεν θα απλώνεται το χρώμα. Σε αυτή τη περίπτωση, ψεκάστε λίγο νεράκι πάνω στην ήδη βαμμένη επιφάνεια και απλώστε το χρώμα και εν συνεχεία αραιώστε το χρώμα στο μπολάκι λίγο περισσότερο.

Συμβουλή : Για να αραιώσετε το χρώμα προτείνεται να μεταφέρετε μια ποσότητα σε ένα άλλο δοχείο και εκεί να προσθέσετε το νερό. Μην αραιώνετε μέσα στην αρχική συσκευασία καθώς κινδυνεύετε να προσθέσετε πολύ νερό και μετά να δυσκολευτείτε στο βάψιμο.

Για το συνήθη και απλό τρόπο βαψίματος δουλεύουμε με το πινέλο μας όσο πιο παράλληλα στην επιφάνεια βαψίματος μπορούμε ώστε να κάνουμε καλά σβησίματα, δηλαδή να μη φαίνεται πού αρχίζει και τελειώνει η πινελιά και να δένουν οι πινελιές μεταξύ τους. Στρώνουμε ίσιες και παράλληλες πινελιές. Ο χρόνος στεγνώματος (drying time) και αντίστοιχα ο απαραίτητος χρόνος ανάμεσα στα δύο χέρια έχει καθοριστεί από το εργοστάσιο σε 1-6 ώρες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία). Στην Ελλάδα κατά κανόνα ο απαιτούμενος χρόνος είναι πολύ μικρότερος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν βάφουμε μελαμίνες, πλακάκια ή πολύ γυαλιστερές επιφάνειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφήνουμε περισσότερο χρόνο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου χεριού – ιδανικά και μια μέρα (ωστε να είμαστε σίγουροι ότι το πρώτο χέρι έχει στεγνώσει απόλυτα)

Αφού στεγνώσει και το δεύτερο χέρι χρώματος, επειδή το χρώμα έχει ανοιχτούς πόρους, απαιτείται να περάσουμε από πάνω κάποιου είδους επικάλυψη δηλαδή είτε κερί (Clear Wax) είτε βερνίκι νερού (Topcoat).
Προσοχή δεν εφαρμόζουμε και τα δύο!! Ο κανόνας σε διακοσμητικά έπιπλα είναι το κερί. Το βερνίκι επιλέγεται σε περιπτώσεις επιφανειών με μεγάλη χρήση, αντικείμενα εξωτερικού χώρου ή αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με υγρασία.

Η επικάλυψη σφραγίζει το χρώμα και το κάνει ανθεκτικό σε νερό και λεκέδες.
Μετά από κάθε βάψιμο πλένουμε με νερό και σαπούνι τα πινέλα για να είναι έτοιμα για την επόμενη χρήση.

Με την περιήγηση στο website μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης